Retroutak és frissek

Retroutak és frissek

Tizedik nap - El Escorial, Segovia

Spanyolország-Portugália 2004 szeptember 9-19

2017. február 13. - György Rudas

Mai utunk Madridtól északra a hegyek közé vezetett. Az autópályán haladva láthattuk az elesettek völgyében épített emlékművet hatalmas keresztjével. Maga az emlékmű a spanyol polgárháború mindkét oldali áldozatainak állt emléket, a hegybe hosszasan bevájt barlangban jelképes sírokkal, a végén a főhelyen Franco és a köztársaságiak egyik fő tábornokának egymással szemben felállított emlékművével. Pontosan ezek fölött a sírok fölött a dombtetőn áll az óriási kereszt. Természetesen az egész építmény és koncepció erősen megosztó, hiszen azt sugallja, hogy létezik erről a korszakról egy egységes spanyol vélemény, de próbálkozásnak nem rossz.

elesettek_volgye.jpg

Tovább haladva egy másik álom, egy fogadalom megvalósulásának színhelyére érkeztünk, El Escorialba.

Amikor II. Fülöp seregei a 16.század közepén sikeresen megvívták csatájukat a francia seregek ellen, akkor fogadalmat tett, hogy kolostort létesít a győzelem emlékére. Csodák csodája, de megtartotta fogadalmát, így született meg ez a külsőre komor, rostély alaprajzú épületegyüttes.

dscn1172.JPG

escorial_alaprajz.jpg

Az épület közepén a buzgó katolikus király nagy templomot építtetett, de a korabeli épület még meglehetősen dísztelen, puritán volt. Nem is szerették az utódok, de miután itt alakították ki a királyi sírboltot és a rokonság is ide temetkezett szép lassan azért sokkal díszesebbé vált, melynek ékes bizonyítéka a könyvtár terme.

A külső ma is az eredeti formát őrzi.

escorial.jpg

A palota mellett díszes kert biztosította a szabadban való kellemes időtöltés lehetőségét, mely a nyáron elviselhetetlenül forró madridi időjáráshoz képest felüdülést biztosított az uralkodó családjának és vendégeiknek.

dscn1200.JPG

Az épületen belül a templom uralja az egyetlen nagyobb teret.

dscn1191.JPG

A főoltár míves kidolgozása is a mély vallásosságot tükrözi.

esc_foo.jpg

A király hálószobájának erkélye közvetlenül a templomba építve és a főoltárra nézően lett kialakítva, hogy a mindenkori áhitat számára biztosítva legyen.

esc.jpg

A mára már díszített, falikárpitokkal ékesített folyosókon juthatunk el a további részekhez.

dscn1185.JPG

dscn1173.JPG

Elsőként a királyi panteon, mely a spanyol uralkodóház sírboltja, vörös márvány csarnokban a 16.század óta regnáló összes uralkodó itt van eltemetve.

escorial_kiralyi_panteon.jpg

A felette levő szinten a közeli rokonság sírjai találhatók, közte magyarországi Máriával.

A kolostor viszonylag kicsi, de csodálatos képtárral is rendelkezik, melynek egyik legfontosabb képe Hyeronimus Bosch Szénásszekere volt a sok más rangos kép között.

Végül a csodálatosan dekorált, különleges ritkaságokat őrző könyvtárba jutottunk, mely már egyáltalán nem viselte magán a puritán stílust.

dscn1195.JPG

Itt is eltölthettünk volna egy teljes napot, de ránk ma még várt Segovia.

Megérkeztünk és rögtön a parkolóból már kiváló rálátásunk volt a domb tetejét uraló katedrálisra.

dscn1201.JPG

A városba a falakba épített egyik kapun léptünk be.

dscn1203.JPG

Innen a segoviai vár már csak pár lépés, ezt a várat talán a Disney rajzfilmek mesevárainak ihletőjeként lehet jellemezni kinézete folytán. A várat övező parkba díszes kapun keresztül jutunk be, melyet az építtetője neve és címere díszít. Az itteni uralkodók ennek a területnek voltak független urai, míg a teles spanyol egység ki nem alakult.

dscn1208.JPG

A tornyok!

dscn1205.JPG

A fő bástya

dscn1206.JPG

Sajnos arra nem volt idő, hogy belülről is ismerkedhessünk a királyi palotával, de látogathatóak a korabeli berendezésekkel kiállított termei.

Tekintettel arra, hogy érthető módon a vár a legmagasabb pontján helyezkedik el a vidéknek a kilátópontokról szép látvány tárul elénk, érdekes módon elég kopár környezettel. Ugyanakkor előny, hogy a további látnivalókat már lefelé sétálva érhetjük el.

A főtér egyik oldalát a katedrális monumentális épülete foglalja el, melyet legjobban a már látott képen lehet fotózni. Főhomlokzata nem annyira díszes, belső kiépítését a nagyon kevéssé megvilágított látványosságok miatt inkább a videóban lehet látni. Kerengője a szebbek közül való.

dscn1209.JPG

Tovább ereszkedve egy gyönyörű román stílusú templom vonja magára a tekintetet.

dscn1136_1.JPG

A templomok mellett a különleges épületek is jellemzik az óvárost, ezek legismertebbje az úgynevezett csőrös ház, mely a homlokzati fal díszítéséről kapta nevét.

dscn1216.JPG

Az utca kanyarulata után tűnt szemünkbe Segovia mindenki által legjobban ismert nevezetessége az aquadukt.

dscn1229.JPG

A rómaiak itt létére természetesen az alapítókról szóló szobor sem maradhatott ki, melyet a felírat szerint a vízvezeték létesítésének kétezredik évfordulójára állítottak.

dscn1153_1.JPG

A vízvezeték a várat és a várost látta el a hegyekből jövő friss forrásvízzel, ma a vezeték szakaszainál meg lehet nézni a kialakítás és a működtetés módját.

dscn1217.JPG

dscn1220.JPG

 Ugye nem mondok újdonságot, hogy a visszafelé úton jót aludtunk a buszban?

A bejegyzés trackback címe:

https://retroutak.blog.hu/api/trackback/id/tr4012314059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása